“Ens sentim igual de sols amb Colau que amb Trias”

fjd

Després de patir durant anys la pitjor cara dels pisos turístics, un grup de veïns de l’Eixample va decidir fa un mes i mig constituir-se com a plataforma per reivindicar el seu dret al descans. A través de Pisos Turístics NO, volen visibilitzar que, tot i que la Barceloneta és el barri que ha estat al centre de tots els focus, l’Eixample és el districte amb més pisos turístics de tota la ciutat. Amb 4.607 apartaments, concentra gairebé la meitat de pisos de Barcelona, que en registra un total de 9.606. Francesc-Josep Deó, un dels membres impulsors de la plataforma, reclama una moratòria indefinida per a tots els allotjaments turístics.

Quines són les demandes de la plataforma?

D’entrada, el que busquem és no trobar-nos sols com fins ara. Intentem unificar els criteris entre tots els veïns que patim aquest problema i veure així quina és la millor manera d’abordar-lo amb l’Ajuntament. Perquè es tracta d’una problemàtica que fa temps que s’hauria d’haver atacat.

Diu que se senten sols. ¿Es refereix a abans que arribés Colau al govern?

Ens trobem igual de sols amb Colau que amb Trias. Estem tan desemparats com fa un any o dos. De fet, podríem dir que com a mínim Trias contestava els correus, cosa que no es pot dir de l’alcaldessa o de Janet Sanz. I a banda d’això, el govern de Colau està actuant de manera laxa. Si els apartaments no tenen llicència, s’haurien de tancar sense més contemplacions. I ara veiem com als veïns se’ns demana ajuda per recopilar la informació sobre els pisos, però que a l’hora de la veritat no s’actua de manera contundent.

BComú ha pres mesures com condonar les multes a pisos turístics si es destinen a lloguer social o rastrejar la xarxa per trobar-ne d’il·legals. ¿No n’hi ha prou?

No. El problema que tenim actualment només se soluciona fent treball de camp, com es va fer a la Barceloneta. Cal anar casa per casa a totes les zones de la ciutat. I per fer això cal ampliar l’equip d’inspectors. La gent que els ha votat està decebuda. Perquè crec recordar que els turistes no voten i que els hotelers no els voten a ells…

El govern acostuma a dir que està en minoria i que té poc marge de maniobra…

Doncs si el que els passa és això, que no haguessin entrat a l’Ajuntament. Abans de les eleccions l’alcaldessa va dir: “Potser guanyem, però no podem governar”. I efectivament és el que els està passant.

L’ase de tots els cops d’aquests sis mesos de govern de Colau ha sigut la moratòria hotelera. Què n’opina?

Avui la càrrega turística a Barcelona està al seu màxim. Cal que aquesta pressió es redueixi i que hi hagi un decreixement. Fins i tot havent decretat una moratòria han aconseguit tirar endavant 51 projectes…

¿No creu que tingui afectacions en l’economia de la ciutat aquest decreixement?

Podem buscar alternatives. Podem buscar un viatger en lloc d’un turista depredador de paella i sangria. El dret al creixement econòmic acaba quan afecta el dret de descans dels veïns.

Als voltants del mes de març hauria d’estar enllestit el pla d’allotjaments turístics. Hi confien?

No. Que l’esquerra estigui plantejant un procés participatiu gairebé amb els resultats fets ens sembla enganyar la gent. Després de la reunió que vam tenir amb l’Ajuntament nosaltres vam dir que no hi tornàvem més. Estem molt decebuts.

Per què?

No participarem en un procés participatiu que l’únic que busca és poder dir que té la legitimació dels veïns. Estan acostumats a treballar amb els grups hotelers, que parlen amb el cap i és ell qui decideix. Nosaltres som assemblearis i necessitem temps i se’ns estan posant moltes presses.

Què va passar a la reunió?

Quan demanem informació ens la donen esbiaxada. Com que no hi ha temps, ens diuen que ens donaran un formulari per omplir-lo a casa. Ja fa temps que no anem a l’escola. No pot ser que un procés participatiu consisteixi a omplir un formulari.

Núria Martínez

Publicat al diari ARA el 19/12/2015

Publicat per

pisosturisticsno

Pisos Turístics NO. Plataforma de veïns i veïnes contra els Habitatges d'Ús Turístic (HUTs) de Barcelona.

Deixa un comentari